Badkamers, Keukens, Vloeren en meer...
4 filialen met showrooms
Altijd de nieuwste trends
Gratis inspiratiemagazine
Badkamers, Keukens, Vloeren en meer...
Altijd de nieuwste trends
4 filialen met showrooms

Overstappen van gas op inductie: hier moet je op letten

Een ingebouwde of vrijstaande inductiekookplaat

Je kunt ervoor kiezen om een ingebouwde of vrijstaande inductiekookplaat aan te schaffen. Een vrijstaande kookplaat is het makkelijkst te installeren, omdat je deze los op het aanrechtblad kunt plaatsen. De populairste keuze is echter de ingebouwde inductiekookplaat, waarbij de gaskookplaat vervangen wordt door een inductiekookplaat ingebouwd in het aanrechtblad.

De verschillende aansluitingen

Inductiekookplaten zijn verkrijgbaar met verschillende aansluitingen: je kiest uit 1-, 2- of 3-fase aansluitingen. 1-fase betekent dat de kookplaat een gewone stekker heeft en dus ook in een gewoon stopcontact kan. 2-fase en 3-fase kookplaten vragen om een speciale aansluiting, maar daar staat wel meer power tijdens het koken tegenover. Voor je een inductiekookplaat aanschaft is het belangrijk om met een elektricien te kijken wat er mogelijk is in jouw keuken. Waarschijnlijk moet je een aanpassing doen in de meterkast voor overstappen van gas op inductie mogelijk is.

De grootte van de inductiekookplaat

Er zijn allerlei maten inductiekookplaten verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kleine kookplaat waarop je met twee pannen tegelijk kunt koken, een gemiddeld model met vier kookplaten of een extra grote inductiekookplaat met plaats voor vijf of zes pannen. Niet alleen de hoeveelheid kookzones verschilt, maar ook de groottes van iedere kookzone verschillen per inductiekookplaat. Denk goed na over je kookgewoontes en kies een kookplaat die hierbij past.

Hoe je de kookplaat bedient

Een kookplaat op gas werkt met knoppen waar je aan draait om het vuur hoger of lager te zetten. Bij een inductiekookplaat heb je geen vuur en in de meeste gevallen ook niet de typische knoppen die de gaskookplaat heeft. Inductiekookplaten werken over het algemeen met een tactiele bediening, waarbij je de temperatuur van de kookplaat bepaalt met een getal. Sommige inductiekookplaten hebben knoppen, dus dat is ook altijd een optie.

Overstappen van gas op inductie: de veiligheid

Je wilt graag dat je keuken een veilige plek is om te koken en daarom let je op de veiligheid. Een groot voordeel van inductie ten opzichte van gas is dat het een stuk veiliger is. Gas kan vrijkomen wanneer je het fornuis niet goed uitzet en ook het vuur waarop je kookt brengt gevaren met zich mee. Een inductiekookplaat heeft deze problemen niet. Vaak bieden inductiekookplaten zelfs extra veiligheidsmaatregelen, zoals het automatisch uitschakelen na een bepaalde periode van inactiviteit. Het risico om je te branden is een stuk kleiner bij een inductiekookplaat.

Het ontwerp van de kookplaat

Uiteraard zijn de functionaliteiten en veiligheid van de inductiekookplaat het belangrijkste, maar ook het ontwerp speelt een rol in de keuze. Je wilt ten slotte dat je nieuwe kookplaat er mooi uitziet in je keuken. Je kunt kiezen uit verschillende ontwerpen, zowel wat de verdeling van de kookzones betreft als de plaat zelf. Kies bijvoorbeeld voor een inductiekookplaat met drie kookzones naast elkaar of voor een rechthoekige of vierkante kookplaat.

Download gratis ons inspiratie magazine

Wil je meer weten over de badkamer- en/of keukentrends? Vraag ons inspiratiemagazine aan volg Mega op Pinterest!
Incl. handige tips met uitzoeken
Mega Inspiratie magazineMega hart
GRATIS
download
Badge